péntek, november 20

Elöregedés: A konzervatív közpolitika kihívása

Egyedülálló lehetőség és ugyanakkor óriási felelősség konzervatív közpolitikát folytatni. Óriási lehetőség, mert korábban nem gondolt tér nyílik a konzervatív gondolatok felé. És óriási felelősség is: Mert nem légüres környezetben nyílt meg ez a tér, hanem az ország csődközeli állapotában. Olyan helyzetben, amikor a konzervatív közpolitikának az átlagosnál nehezebb helyzetben kell bizonyítania. És ahol a szélsőséges hangokat hallva, a kudarc nem elfogadható.

Hol lehet ennek a konzervatív közpolitikának a súlypontja?

Rengeteg területen kell, kellene előrelépni, hogy Magyarország helyt tudjon állni a nemzetközi versenyben: Oktatás, egészségügy és a munkaerőpiac a mindenki által fújt kötelező – és jogos – elemek. Ehhez csatlakozik a roma integráció tényleges elkezdése. Nem mintha ezek a középtávú kihívások könnyűek lennének, de eközben a rövidtávon sürgető kihívásokat is minimálisan kezelni kell: Például finanszírozni kell az országot, nemcsak az államot, hanem a lakossági és a vállalati szektort is. Vagy éppen át kell alakítani az adó- és újraelosztási struktúrát és a terheket mérsékelni az adófizető középosztályon. Nem lesz unalmas a következő néhány év…

De a fenti kétségkívül fontos problémák mind egy nagyobb, és hosszabb távú alapvető kihívástól függenek: Az elöregedés kezelésétől.

Tudom sokak szerint ez nem érdekes. Kétségkívül nélkülözi a napi politikai szlogenek vad érzelmi szenvedélyeit: Senkit nem lehet például az elöregedés kapcsán gyűlölni. Ráadásul minden változást legközelebb húsz-negyven év múlva érezhetünk. Nem éppen a könnyű sikert és az azonnali visszacsatolást keresők terepe az elöregedésről való gondolkodás. (Zárójelben mondanám: A fentiekből következik, hogy már csak sportszerűségből is, de persze leginkább felelősségérzetből, érdemes támogatni azt a néhány politikust, amelyik komolyan gondolkodik az elöregedésről.)

Az elöregedés sikeres kezelése a magyar konzervatív közpolitika kulcsa. Kulcsfontosságú peremfeltétele minden nagyobb reformnak, legyen szó egészségügyről, nyugdíjról vagy éppen munkaerőpiacról. A fenti összes kérdésre adott válasz nagyban függ a demográfiai folyamatoktól. Például, ha az ország a jelenlegi ütemben öregszik el, akkor a legfontosabb munkaerőpiaci kérdés az idősebbek foglalkoztatása – és az ehhez szükséges készségek fejlesztése lesz. Hasonlóan, eltérő roma integrációs stratégiára van szükség attól függően, hogy hogyan alakul az integrálók és integrálandók aránya a következő generációkban. És bizony a bevándorlás szükséges/kívánatos mértéke is a demográfia függvénye.

Ez az elkövetkező néhány évben még sokkal fontosabb mint bármikor eddig – mert most még van lehetőség jól átgondolt közpolitikával komoly eredményeket elérni. Ez akár néhány évvel később nem lesz meg. (Közpolitikai szempontból ezért különösen is bűnös az elmúlt hét-nyolc év felelőtlen nemtörődömsége és az értékes idő elvesztegetése.) A hetvenes évek közepén viszonylag nagy látszámú generációk születtek meg: Az ötvenes évek nagyobb abortusz-tiltásból született generációját családpolitikai kedvezményekkel ösztönözték, hogy a tervezett gyermekek meg is szülessenek. Meg is születtek, durván `73 és `78 között. Ez a viszonylag nagy korosztály jelenleg még a gyermekvállalós, gyermektervezgetős korban van - de a következő négy-nyolc évben kiesik onnan. Most még elérheti őket a közpolitika - később a demográfiai összeesés kezelése nélkülük sokkal nehezebb lesz.

Megvan tehát a lehetőség a változásra – de már működnek is az elöregedés következményei. Ezek újabb terheket raknak a közpolitikára - és előrelátható módon nehezítik a kilábalást. Borítékolható például, hogy a magyar egészségügy még a lehető legjobb esetben sem tudja a szolgáltatások színvonalának csökkentése nélkül kezelni az idősebb korosztály számának növekedését. Hasonlóan sanyarúan néz ki a nyugdíjkassza helyzete.

Ezek a veszélyek ráadásul súlyosabbak, mint ahogy azt a nyilvánosság, vagy akár a szakmai közvélemény is érzékeli. A hivatalos demográfiai előrejelzések például optimistábbak a kelleténél: A nyugdíj-előszámítások nyugodtan felteszik, hogy pár évtizeden belül a teljes termékenységi ráta visszatér a fenntartható szintre. Mindannyian, beleértve a számításokat végzőket, tudjuk, hogy ez - hacsak csoda nem történik - nem így lesz. A leggyakrabban használt demográfiai előrejelzések számolnak a termékenységi ráta emelkedésével a bepótlás miatt. (Elméletileg az átlagos gyermekvállalási idő kitolódása először mesterségesen csökkenti a teljes termékenységi rátát, majd a később jövő gyermekek megszületésekor növeli azt.) Ezt az elméletileg tiszta bepótlást sajnos nem nagyon látjuk az adatokban – az elhalasztott gyerekek, úgy tűnik, örökre el lettek halasztva.

Azt is látnunk kell, hogy az elöregedés globális probléma. Nemcsak Magyarország, vagy Európa, hanem a Föld legtöbb országának az egyik legfontosabb kihívása. Tudjuk, hogy Németország vagy Japán lakossága már csökken. De tudjuk, hogy már olyan, korábban népességrobbanással küzdő országok mint Brazília, Kína vagy éppen Thaiföld is a fenntartható alatti termékenységi szintet ért el?

A konzervatív közpolitika számos modell közül válogathat – jó konzervatív módjára mindenféle ideológiai megkötöttség nélkül. A francia, a skandináv vagy éppen az angolszász-amerikai modell is érdekesnek tűnik. Vagy akár megépíthetjük a saját magyar modellünket is, ami ötvözheti a fentieket egymással és új elemekkel. A kísérletezés veszélyes – de még veszélyesebb tartani az irányt a szakadék felé. Az a szerencsénk, hogy az alapvető irány olyan katasztrofális, hogy bátran érdemes gondolkodni. Tudjuk, hogy változtatni kell.

Érdemes a változtatásokat európai szinten is átgondolni: Az európai decentralizáció – és az elöregedés összeurópai jellege – egyedüli lehetőséget ajánl a kontinentális méretű kísérletezésre, a legjobb vagy éppen csak a működű megoldás megtalálására. Ez egy olyan kérdés, ahol helyes közpolitikával az európai szakmai gondolkodás élére is tudunk kerülni. Ha találunk jó megoldásokat, lesz érdeklődés. Ezt is érdemes figyelembe venni az ambíciózusabb döntéshozóknak.

Van néhány praktikus tapasztalat is az elmúlt időszakból, amire érdemes már az első napoktól figyelni. Minden komoly kormányzati döntés mellé szükséges demográfiai hatástanulmány - nehogy a fürdővízzel együtt gyereket is kiöntsük. Ennyire ugyanis nem vagyunk gazdagok. Nem pazarolhatunk el még éveket és milliárdokat. Érdemes lehet különálló, akár intézményi szinten is, beépíteni a demográfiai szempontokat a közpolitikába. Végül, de nem utolsósorban néhány kulcsfontosságú kérdésben konszenzust kell kialakítani a mindenkori ellenzékkel, nagyjából úgy, ahogy azt a franciák megtették. Húsz-negyven éves időtávon keresztül valamilyen stabilitást kell biztosítani a demográfiai politikának.

Összefoglalóan, a magyar konzervatív közpolitika sarokpontja demográfia, az elöregedés kezelése. Óriási lehetőség van a következő pár évben az eddig negatív folyamatokat megfordítani. Most még utoljára nagy létszámú generációkat érhet el a közpolitika. Olyan kérdésben tudunk - és kell - előrelépnünk, ami az európai és a globális gondolkodás élvonalában van. Nem lesz egyszerű, az elöregedés már most is érezteti a hatását és komoly erőforrásokat fog igényelni. De nem is baj: Igazi kihívás kell a konzervatívoknak.

Címkék: ,


[+/-] A teljes bejegyzés megjelenítése ill. összecsukása

9 megjegyzés:

Anonymous Névtelen írta...

Kedves Tory,

Szavad arany, valóban kulcsfontosságú problémáról írsz. A konzervatívok számára a kérdés azért "csemege", mert a gyermekvállalás ÉS nevelés (így együtt!) ideológiai vagy éppen pénzügyi ösztönzése is csődöt mondott. Ideológiailag csak diktatúrák tudnak hatékonyan ösztönözni, az emberek közpénzből végzett megvesztegetése (un. "családpolitikai kedvezmények") pedig nem bír fenntartható pozitív hatásokkal. Nyugat-Európa a bevándorlást választotta - igaz, liberális politikai kontrollal. Így lengyelek, ukránok és oroszok helyett török és észak-afrikai mohamedánok millióit fogadta be. Lelkük rajta :-)
A konzervatív út a szociálpolitika olyan irányú reformja, amely - "társadalmi szolidaritás" helyett - a családi összetartást, takarékoskodást, munkát és gyermekvállalást/nevelést jutalmazza (lsd. még az általam e hasábokon már taglalt szingapúri nyugdíjrendszert).
A magyar társadalom többsége ezt a lépést nem lesz képes felvenni, ezért a konzervatív lélekben a reformok bukására is felkészül....Business as usual.

11/22/2009  
Anonymous Névtelen írta...

Kedves Tory,

Miután megírtam az első megjegyzést, két hetet vártam, hogy lesz-e még bejegyzés. Nem lett. Megjósoltam az első megjegyzésben. A szekuláris és modern társadalmakhoz hasonlóan Magyarország egyszerűen semmit sem tud kezdeni ezzel a témával. Ez nagyon érdekes.

11/29/2009  
Anonymous Névtelen írta...

Nagyon érdekes ez a csend....Egyébként az első megjegyzésemre visszatérve, egy kis pontosítás azért ide kívánkozik: az "elöregedés" a gyermektelenség és a kihalás politikailag korrekt változata. Nem a "gyökérproblémát" vizsgálja, hanem a következményeket.

11/30/2009  
Anonymous Névtelen írta...

Ez a csend annyira cool, hogy hagyd még fent a blogon egy kicsit ezt a posztodat. :-)

12/02/2009  
Blogger Tory írta...

Kedves Névtelen (#1): A szociálpolitika mint "megvesztegetés" olyan mint a francia vagy a svájci mezőgazdasági támogatás. Szép vidéket szeretnél, fizetsz érte a gazdáknak. Hasonlóan, szeretnéd megőrizni a kultúrádat, fizetsz érte. Nincs ezzel nagy gond.

(#2): Felkészül a bukásra? Dehogy. Ha valami elbukik, akkor az a szerencsétlen szekularizált, rövidlátó és értékvesztett társadalom, ami a mai Magyarország döntő többsége. A konzervatívok maradnak. Meg lehet, hogy jönnek másfajta konzervatívok...

Egyedül nekünk van időnk. Akár két hetünk is, hogy kommentet írjunk:)

12/03/2009  
Blogger Tory írta...

(#4): Jaj, de jó. Maga érti talán, hogy itt az ember nem megváltja a világot (konzervatív sose, ugye), hanem leírja a gondolatait. Aztán, ha nincsenek...

12/03/2009  
Anonymous Névtelen írta...

(1) a szép tájért meg egy-két megszületett gyerekért irdatlan mennyiségű közpénzt fizetni lehet, de egy drasztikus adócsökkentés és az adózás (tkp. törvény előtti egyenlőség) helyreállítása jobb befektetés lenne ugyanannak a közpénznek.
(1) nekünk nincs időnk, mert akik jönnek, azok sem konzervatívokat sem más reflexióval foglalkozó embertípust nem tűrnek meg....
(2) persze, persze, nincs időnk és nem váltjuk meg a világot, ez már olyan feszültség, ami szép

az igazi konzervatív nem nemzetileg, hanem civilizációs értékek szerint kötött, amennyiben ezt gyakoroljuk, akkor persze van időnk, mert a világnak mindig lesznek olyan sarkai, ahol lehet gondolkodni

12/04/2009  
Anonymous Névtelen írta...

Asszem kihalunk.....de a csend azért szép...

12/11/2009  
Blogger LG írta...

Ez van.
Ha minden szarul működik, miért épp a legfontosabb dolog működne jól?

12/12/2009  

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal