hétfő, szeptember 21

A járulékfizetők lázadása

Simon Péter írása kötelező olvasmány. Teljes cikk a portfolio.hu-n, itt egy rövid szemelvény a feltett és részben megválaszolt kérdésekből:
Hogyan is fog kinézni 2050-ben a magyarországi társadalom? Hányan leszünk? Mekkora lesz a 65 év felettiek aránya? Ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt egy évben 100 ezerrel csökkent a járulékfizetők száma és máris hangosan recseg-ropog a nyugdíjrendszer, hihető, hogy a mainál rosszabb korszerkezetnél működni fog a nyugdíjrendszer? A jelentősen megváltozott etnikai összetételű aktívak el fogják ismerni a ma fontosnak tartott értékeket?
Itt csak egy témát fejtenék ki jobban, amiről a Simon Péter kevesebbet ír - de ami pontosan benne van az idézet utolsó mondatában. A nyugdíj- és egészségügyi rendszerről vita a jövőben sokkal csúnyább lesz - mert a meglevő korosztályi érdekellentétek mellé be fog kerülni egy etnikai is: A járulékfizető-járadékos, fiatal-idős ellentétpár mellett ott lesz az etnikai elem is. Nem lesz szép.

Az amerikai egészségügyi reform jó példa a civilizált etnikai konfliktus megjelenítésére. Az általános egészségügyi ellátás ugyanis a fekete és latin kisebbség részére jelentene komoly újraelosztást. Míg a jelenlegi nyugdíj- és még sokkal inkább az időskori egészségügyi ellátás a túlnyomórészt fehér idősek számára biztosít jelentős erőforrásokat. És persze a rendszer fenntarthatatlan. Hogyan lehet ezt megreformálni?

Érdemes elgondolkodni ezen, nálunk is lehet hasonló kérdés.

A hazai helyzetre visszatérve sokan azt hiszik, hogy a sikeres roma integráció mindent megold. (Néhányan meg annyira nem hisznek ennek e lehetőségében, hogy nem is gondolkodnak egy lépéssel tovább: Mi lenne a sikeres integráció után?) Szerintem a magyar cigányság sikeres integrációja esetén sem valószínű, hogy a nyugdíj- és egészségügyi ellátás a jelen formájában fennmaradhatna a kérdés etnikai vonzata miatt. Az meg gondolom nyilvánvaló, hogy ha az integráció sikertelen, akkor a jelenlegi szociális rendszer így is úgy is fenntarthatatlan.

Akár így, akár úgy búcsút inthetünk a jelenlegi szociális rendszernek. Csak az a kérdés: hogyan?

Ehhez pedig érdemes Simon Péter cikkét elolvasni.

Címkék:


[+/-] A teljes bejegyzés megjelenítése ill. összecsukása

4 megjegyzés:

Blogger lestib írta...

ez nagyon húsba vágó volt

9/21/2009  
Anonymous Vakmacska írta...

Ez majdnem olyan döbbenetes (de kerek és igaz), mint a múltkor valakinek segítség, elfelejtettem)az államadósságról szóló írása a minap. Köszönet érte, én a megjelenéskor külföldön voltam, elmulasztottam.

9/25/2009  
Blogger Tory írta...

Kell néhány ilyen írás: Minden nappal egyre nehezebb változtatni, és a közvélemény még mindig nem érti, hogy ez így fenntarthatatlan.

9/25/2009  
Anonymous Névtelen írta...

A megoldás a pisztoly csövében rejlik.

12/12/2009  

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal