szerda, szeptember 2

Ondrej Dostál dícsérete

Békés tüntetés Dunaszerdahelyen a szlovákiai nyelvtörvény ellen...
Békés, majálishangulatot hozó derű jellemezte a szlovákiai magyarok tiltakozó nagygyűlését kedd délután. A szlovák rendőri brutalitásról elhíresült dunaszerdahelyi stadionban magyar zászlók lengtek, a szónokok a szlovák kormányt és az új nyelvtörvényt szidták. Az MKP már a novemberi megyei választásokra készülve kampányolt, de a fő üzenet a magyar büszkeség volt.
...szlovák szónokkal:
A nyelvtörvény körüli vita nem magyar-szlovák vita. Ez a vita a szabad társadalomban élő emberek és azok közötti vita, akik azt hiszik, hogy az állam korlátlanul beavatkozhat az emberek életébe, a nyelvtörvény pedig egy szimbolikus pálca, mellyel megmutatjuk, ki itt az úr.
A szónok nem más, mint Ondrej Dostál, a Konzervatív Intézet igazgatója, és természetesen blogger. Érdemes elolvasni a profilját. Azok közé az emberek, potenciális vezetők közé tartozik, akik segítségével lehetséges az "együttműködés a szlovák társadalom értelmes gondolkodó többségével". Az, hogy ő is konzervatív (He is a co-ordinator of Initiative Against the European Constitution) óriási plusz.

Végül hadd mondjak köszönetet angolul is:

Thank you Mr. Dostál for your brave words in Dunaszerdahely. Yesterday, you spoke against hatred, oppression and tyranny. You spoke against government intrusion into the very basics of our life: language. You had the wisdom not to see people divided by language, but people united by their want for freedom. Freedom to tell simple things, ordinary things the way they want to, the language or manner they wish - not as mandated by some governments or petty politicians. Your courage is not trivial, as we painfully know: Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. Our freedom depends on brave men and women like you. And as long as we have leaders and thinkers like you, it will not be extinct. For your stand, I am thankful.

Címkék:


[+/-] A teljes bejegyzés megjelenítése ill. összecsukása

3 megjegyzés:

Anonymous Névtelen írta...

Dostál dicsérete indokolt. Nagyon fontos kiemelni, hogy Dosták NEM magyarbarátságból vagy humanizmusból állt ki a nyelvtörvény ellen, hanem azért, mert igazi konzervatív. Egy konzervatív mindig és minden körülmények között elutasítja a magánéletbe és családi örökségekbe való erőszakos állami beavatkozást. Konzervatív Intézete még jó partner lehet a jövőben. A magyar konzervativizmus fő problémája - Dostál kiállásának tükrében - hogy alapvetően nacionalista. vagy csendesen, a birodalmi örökség birtokában vagy nyíltan, de nacionalista. Egy igazi konzervatív a nemzeti eszmét "szükséges rossznak" tartja, amely a néptömegek nemzettestbe és politikába való - szükséges és elkerülhetetlen - integrálásának ára. Nem vagyok biztos, hogy hasonló helyzetben a magyar konzervatívok is ezt a kiállást tanúsítanák.

9/04/2009  
Blogger Tory írta...

Teljesen igazad van a konzervatív kiállás okában és Dostál dicséretében.

Kevésbé értek egyet a magyar konzervativizmus "mi lenne ha" típusú szapulásával. Messze nem vagyok olyan pesszimista mint Te: Nem hiszem, hogy változna az álláspontunk fordított ügyben, az enyém egészen biztos nem. (Ha mégis: kérlek dörgöld az orrom alá!) Több éve írok itt és nem emlékszem olyan írásra, amely okot adna erre az aggodalomra.

(Abban persze igazad van, hogy a konzi öncimkézők némelyike nem a szabadságszeretetből érvel. De ez legyen az ő bajuk...)

9/04/2009  
Anonymous Névtelen írta...

Tory, a blogod tartalmával semmi bajom nincs, nagyon lucidus, jó dolgok ezek.

9/05/2009  

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal