vasárnap, augusztus 9

Törvény és rend 2

Törvényre és rendre van szükség. Kisléta után még jobban mint előtte. Egy éve írtam:
Rendet kell követelni és kikényszeríteni. Az alapoktól. Az első ellopott kukoricacsutkától. Mert ha az első törvénysértést eltűrjük, akkor hol a megállás? Ha vér folyik? Ha költözni kell? Ha letöltendő börtönbüntetést kell kiosztani? Ha egész falvakban szűnik meg a törvényesség? Ha kistérségek szakadnak le generációkra?
Akkor nem gondoltam volna, hogy ide jutunk. Vér folyt eddig is: rablógyilkosságokról, brutális nemi erőszakokról sokat hallhattunk. De most már bűnözők embert is vadásznak az ország perifériáján. Elképzelni is nehéz milyen lehet a periférián, a rend és törvény erejétől messze élni. Halott édesanya temetésére járni vagy éppen egy súlyosan megsebesített tizenhárom éves kislányt látogatni a kórházban. Aki nem tudja, ne is tudja meg soha.

De ez lehet még sokkal rosszabb.

Az én olvasatomban a törvénytelenség apró, egyenként jelentéktelen bűncselekmények sorozatával indult. Egy kis uborka itt, néhány kukoricacsutka ott. Aztán apránként ezek a bűncselekmények elkezdtek egyre súlyosabbá válni. Most már gyilkosságoknál tartunk. És mehet ez tovább is.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ezzel átléptük a politika tűréshatárát.

Választ kell adni, mert ami van tűrhetetlen. Rendőri szakmai választ és átfogó politikai választ.

A kettő nem ugyanaz. A kislétei gyilkosok elkapása rendőri, szakmai feladat. A politikai támogatás, ami leginkább nyomásban és követelésekben jelentkezik, valószínűleg csak ronthat a nyomozás eredményességén. Mór nem a legjobb tapasztalat. Óriási hiba lenne Kislétéből is Mórt csinálni.

A politika feladata viszont a törvény és a rend helyreállítása a társadalom perifériáin. A szabályokat következetesen kell érvényesíteni: Zéró toleranciára kell. Az első ellopott uborkától kezdve. Meg kell mutatni, hogy minden törvénytelenség büntetendő - és kerülendő. Természetesen ehhez szükség van a rendőrségen belüli váltásra is. Igen, akkor is kell intézkedni, ha még nem folyt vér. Pontosan azért, hogy ne később se folyjon.

Sokan szeretnének ebből etnikai kérdést csinálni. Pedig nem az: Tisztességes, törvénytisztelő polgárok vannak és bűnözők. A tisztességes polgárokat meg kell védeni, a bűnözőket rács mögé dugni - és az ingadozókat el kell rettenteni. Bőrszíntől, nyelvjárástól vagy éppen kedvenc futballcsapattól függetlenül.

Törvény és rend kell, na.

Címkék:


[+/-] A teljes bejegyzés megjelenítése ill. összecsukása

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal