hétfő, augusztus 3

Nemzetközi tükör Szlovákiának

Érdemes elolvasni az Economist cikkét a szlovák nyelvtörvényről:

Slovakia’s left-leaning populist government has been needling Hungary since it took power in 2006. ... The new law tightens rules about speaking Slovak in dealings with public officials: not just police officers or teachers, but also, say, doctors. Exceptions apply to monoglots, or in districts where the minority makes up a fifth or more of the population. Hungarian-language schools must conduct their administration in Slovak. The new law also lays down detailed instructions for the way in which memorials and plaques may be inscribed.
Másoknak is feltűnik északi szomszédunk kormányzatának és támogatóinak háztáji fasizmusa. Ez jó, de nem elég. A balkanizált sovinisztákat meg is kell állítani. És ez nem működik csak úgy magától: Ahogy korábban is írtam, nekünk magyaroknak is tennünk kell ezért.

Minimálisan gondoskodhatunk arról, hogy a kicsinyes rosszindulat nem marad visszhang nélkül. Nem kell erőszakoskodni vagy nyelvtáblákat összefirkálni. Sőt tilos: ez csak ártana nekünk. De figyelni kell a jogsértésekre, dokumentálni és publikálni őket. Nyugodtan írjunk az Economist-nak. Mi ennyit tehetünk.

A kormányzat nyilván ennél többet is. Reméljük meg is teszi.

Címkék: ,


[+/-] A teljes bejegyzés megjelenítése ill. összecsukása

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal