szombat, január 17

Tiszteletről és tisztes munkáról

Csermely Péter interjúját szeretném ajánlani az Index-en. Két okból is: Egyfelől, ahogy a tiszteletről beszél, az nagyban összecseng az - itt korábban is kifejtett - megérdemelt tisztelet konzervatív gondolatával:
A köztársasági elnök úr felkérése két okból volt kivétel. Az egyik a tisztelet. Ebben a korban, amelyik nem fogad el semmilyen tekintélyt, illetve a valódi, egy élet tapasztalatával és tanúságtételével megszenvedett tekintélyt ötperces magamutogatások talmi tekintélyével helyettesíti, számomra a tekintély tisztelete különösen fontos értékként jelenik meg. Ebből is következik számomra az, hogy ha a köztársaság polgárát a köztársaság kivételes integritással rendelkező elnöke felkéri valamire, akkor azt csak abban az esetben tagadhatja meg, ha arra alkalmatlannak érzi magát.
Másfelől, a cikk alapgondolatán, „csaló diákokból lesznek a korrupt felnőttek”, nagyon érdemes elgondolkodni. Nagyokat szoktunk csodálkozni kedvenc és nem annyira kedvenc politikusaink korrupcióján. Mindenki tud egy vagy két durva történetet, többen lényegesen többet. De észre kell vennünk: Ez a korrupció nagyon korán kezdődik. Talán az iskolai puskázásoknál, amit tragikus módon Magyarországon szinte senki sem tekint elítélendőnek. (Miért is?) Aztán folytatódik később a BKV-én való lógással, a rokkantparkoló jogosulatlan elfoglalásával. A sor vége van csak a címlapon.

Mindezekért érdemes elolvasni az interjút. Nekem nagyon tetszett.

Címkék:


[+/-] A teljes bejegyzés megjelenítése ill. összecsukása

2 megjegyzés:

Blogger mr. pharmacist írta...

Kösz, Tory az ajánlást, valóban remek volt.

Azt hiszem, hogy Magyarországnak az ilyen Csermely-féle figurák adhatják vissza a hitelét- elsősorban önmaga előtt. Érdekes egyébként, hogy szerintem Őszöd óta leszivárgott a nép ajkára is a "kurvaországozás". Igaz, amolyan ökölrázó módon, keserű szájízzel, de ettől még ez egy terméketlen frázis. Mintha nem látnánk az államtól (amitől tényleg nem sok jót várhatunk) azt, ami valóban értékes az országban.

Arra nem tudok válaszolni, hogy a romlottság volt-e előbb, vagy hatalmon lévők járultak hozzá nagyban ehhez- valószínűleg mindkettő igaz. Bár valahogy úgy mondta Burke, hogy az embereket sosem szabad megváltoztathatatlanul romlottnak tekintenünk (mindezt a francia forradalom idején). Legyen igaza.

1/19/2009  
Blogger Tory írta...

mr. pharmacist:

Köszönöm és örülök, hogy tetszett. Ez a modern tekintélytisztelet tényleg szükséges - és egyben sajnálatosan ritka.

A k...országozás valóban nem csak felülről jön. Sőt. Az őszödi beszéd a magyar - nemcsak baloldali - értelmiség "hülyeország" toposzából született. Nem véletlenül nem tűnt fel sokaknak mennyire gáz a beszéd. És még kevesebben értik mennyire káros is a hülyeországozás...

1/19/2009  

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal