kedd, november 25

Kamasz kuka

Hová tegyük kezelhetetlen kamasz gyermekünket?

Nos, egészen eddig egy tetszőleges nebraskai kórházba. A közelmúltban kétségbeesett szülők rohamozták meg a kórházakat – és hagyták ott kezelhetetlen kamaszokat.
A 17-year-old boy left by his mother at an Omaha hospital is the 30th child abandoned under Nebraska’s safe-haven law, state officials said. The boy, from the Omaha area, was left at Creighton University Medical Center, said Todd Landry, director of children and family services.
A hülyeség oka, az állami szabályozás egy kis hibája.

Nebraskában, mint Magyarországon és minden civilizált országban, kinn vannak az inkubátorok a kórházak előtt. A cél nyilván a legősibb családtervezés, a csecsemőgyilkosság megakadályozása. Az anya leteszi a csecsemőt a kórház előtt, akinek így lehetősége van felnőni – és életben maradni. A szabályozás az anyát a büntetlenség ígéretével is ösztönzi az inkubátor választása mellett. Így működik a rendszer optimális esetben.

Viszont Nebraskában a törvényhozók elkövettek egy hibát. A legtöbb amerikai államban – és Magyarországon is – a törvény csak csecsemőkre vonatkozik. Nebraskában gyereket írtak bele. És a nagyobb gyerek is gyerek. Így lehetett megszabadulni a tizenéves terroristáktól. Eddig:
The Legislature on Friday revised an unusual law permitting parents to hand children up to age 18 over to state custody without prosecution, instead limiting its reach to infants up to 30 days old.
Viccesnek vicces történet, de azért megvan a nyugtalanító kérdés: Mi vesz rá egy édesanyát vagy édesapát, hogy gyermekétől megszabaduljon?

Címkék:


[+/-] A teljes bejegyzés megjelenítése ill. összecsukása

3 megjegyzés:

Anonymous Névtelen írta...

"Mi vesz rá egy édesanyát vagy édesapát, hogy gyermekétől megszabaduljon?"

Az, hogy lelkileg sérült. Vannak emberek, akik alkalmatlanok a szülői szerepre, sorozatos kudarcélmény nekik, mert maguk sem nőttek fel lelkileg.

Így hirtelen nem is tudom, mi a jobb a gyereknek. Állami gondozásban is nagyon vacak felnőni, de talán jobb mint egy olyan szülőnél, aki simán lerakja a kórháznál gyereket, mint egy csomagot.

PS.: a post nagyon in medias res kezdődik, nem maradt le valami az elejéről?

11/25/2008  
Blogger Tory írta...

Kezdés javítva, köszönöm szépen.

Van még egy lehetőség: Extrém pszichológiai betegség (mondjuk durva ADD), ahol nagyon nehéz bármit is kezdeni a gyermekkel. Ha nem nézel oda lop, rombol vagy éppen önveszélyes...

De attól tartok nem ez a döntő.

11/25/2008  
Anonymous Névtelen írta...

Már ha elhiszed, hogy az ADD mint olyan létezik - mint bármi más a DSM IV-ben :-)

Komolyra fordítva a szót: Amerikában nagyon divat medikalizálni a rossz viselkedési struktúrákat, mert egyszerűbb gyógyszert nyomni a gyerekbe, mint figyelni rá, beszélgetni vele, és úgy általában ellátni a szülői feladatokat. Gondolom akik hajlamosak elhanyagolni a gyereket, nagyobb eséllyel éltek azzal a lehetőséggel, hogy lerakják a kórházban.

11/25/2008  

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal