kedd, január 29

Anti Anti

A negatív jelszavak taszítanak. Nemcsak azért mert gyűlölködésre buzdítanak, hanem azért is, mert trójai falóként működnek: A negatív jelszavak a alkalmasak az elfogadhatatlan, szélsőséges nézetek megerősítésére és legitimálására – ezért érdemes kerülni őket.

A negatív jelszavak vonzása egy formális logikai hibából következik. Csak a példa kedvéért induljunk ki a régi mondásból: Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Következik-e ebből az állításból, hogy aki viszont nem szereti a virágot az rossz ember? Sokan rávágnák az igent. Pedig nem következik. A mondásból nem tudunk meg semmit azokról, akik nem szeretik a virágot. A virágárus-lobbi minden tiltakozása ellenére sem.

A fejtegetés mindaddig ártalmatlan amíg virágokról és régi mondásokról beszélgetünk, de a negatív jelszavak fő terepe nem a virágvásárló úri közönség jellemének a leírása. Hanem a politika. Ahol a fenti formális logikai hiba sokkal súlyosabb következményekkel járhat.

Két nagyon durva példa az antifasizmus és az antikommunizmus. Azt hiszem, egyetértünk, hogy mind a fasizmus, mind a kommunizmus helytelen, szélsőséges és embertelen ideológia. És ettől minden antifasiszta és antikommunista jó emberré válik? Nem. Mert éppen a fasiszták vegyültek el lelkesen az antikommunisták között, és kommunisták épültek be az antifasiszta mozgalomba.

De ugye milyen nehéz ezt mondani: Nem minden antifasiszta politikai meggyőződése tisztességes. Vagy, nem minden antikommunista demokrata. (És hány vezető politikus élné túl a fenti magyarázatot? Nem sok, főleg ha Donald Rumsfeld teljesen helyénvaló döntéselméleti fejtegetésének a sorsára gondolunk…).

Ártalmatlanabb példa a 2004-es amerikai elnökválasztás negatív jelszava ABB – Anybody But Bush. Jól hangzik, de tökéletes ostobaság. A kedves jelszó-gyárosnak tényleg mindenki más jobb lenne? Idi Amin vagy Enver Hodzsa csak mint első tipp? Ugye, hogy nem…

A negatív jelszavak általában megpróbálnak többet kihozni valaminek az elutasításából, mint megfelelő pozitív gondolat támogatásából. Nagyobb lehet a mozgósító erejük, többen jönnek el tüntetni vagy szavazni – de sajnos pont azok, akikre semmi szükség nem lenne. Ez rövidtávon működik, de hosszú távon veszélyes játék.

A negatív jelszavak ugyanis kiválóan alkalmasak arra, hogy szélsőségeseket legitimáljanak. A szélsőségesek feltűnhetnek normális és tiszteletreméltó egyéniségek mellett. Vagy éppen politikai tőkét szerezhetnek azzal, hogy „én bezzeg elutasítottam X.-t vagy Y.-t.”.

Persze a legtöbb antifasiszta és antikommunista tisztességes, jó demokrata. De ne hagyjuk, hogy a negatív jelszavakkal takarózó szélsőségesek elvegyüljenek köztünk. És ehhez a legegyszerűbb út, ha nem használunk negatív jelszavakat.

Címkék:


[+/-] A teljes bejegyzés megjelenítése ill. összecsukása

3 megjegyzés:

Anonymous Névtelen írta...

A negatív jelszavaknak van még egy hatalmas erejük: elég, ha elvetsz egy alternatívát, de nem mondod meg, mit akarsz helyette, és mindenki azt képzeli a helyébe ami neki a legjobban tetszik.

Erre példa az ABB fent: ja, ha nem Bush, akkor biztos a kedvenc jelöltem. Avagy tb-reform elleni kampány: ne legyen reform, de nem mondom meg mit legyen akkor mégis (mielőtt valaki félreértené: nem gondolom, hogy a kormány tb-reform tervei a legjobban átgondolt vagy kommunikált reformok közé tartoznának). S végül a kedvencem: le a piacgazdasággal! Ja, hogy helyette mi legyen, azt kidolgozzuk Marx, a zöld ideológia, vagy a Szent Korona segítségével, kinek mi tetszik.

1/29/2008  
Anonymous Névtelen írta...

Értem, hogy mit akarsz mondani, és tökéletesen egyet is értünk, de azért mindebből az sem következik, hogy minden fasiszta és kommunista tisztességes lenne. Ez persze csak játék a szavakkal, de akkor is. Vagy akkor sem.

1/31/2008  
Anonymous Névtelen írta...

Roark: Teljesen egyetértünk. Viszont nem értem, hogy viszonylag értelmes emberek miért képesek felülni ezeknek a negatív lózungoknak. Valószínűleg ott kezdődik a baj, amikor irracionális érzelmek - általában a gyűlölet - átveszi az uralmat. Attól kezdve jöhet minden, akár az anti is...

FoLib: Nem, nem következik. De szerintem tévesen sugallod, hogy a bejegyzés bármilyen formában azt mondaná, hogy a fasizmus vagy kommunizmus rendben lenne. Nagyon expliciten állítja, hogy a fasiszták és a kommunisták rosszak. De az "anti"-k jók is, meg rosszak is. Ezért aztán szerencsésebb nem "anti"-nak definiálni magunkat.

2/01/2008  

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal