szombat, január 19

Überliberósok, megosztottság és adócsökkentés

A nap legjobb olvasmánya az Überliberósok cikk a Reakció papírváltozatából Lelky Lolától.

A Gyurgyák Jánossal készített Reakció interjút szintén érdemes elolvasni (megjelent persze az Indexen is). Egy rövid gondolatot idéznék is szó szerint:

Valóban ennyire megmerevedtek volna mára az álláspontok, és két politikai tábor zárt nézetrendszerei állnának egymással szemben? A kötetet olvasva kiderül például, hogy még a két világháború közötti, ma sokak által egyneműnek gondolt magyar szélsőjobboldalon is mennyire mást gondoltak a nemzetről mondjuk a nyilasok és a fajvédők.

Pontosan. Vagy ott van a népiek példája: Csurka István például sokkal inkább a népi mozgalom jobbszárnyának, és részben a fajvédőknek, de semmi esetre sem a fajelméletnek vagy a nyilas hungaristáknak az utódja, bármit is mondanak erről a jórészt tanulatlan sajtómunkások. A blokkok merevségéhez: ha sokfajta módon gondolkodnak is jobb- és baloldaliak ma Magyarországon a nemzetről, a lövészárok túlfelén tartózkodókkal alig van párbeszéd, s ez aggasztó fejlemény. A politikai, kulturális szembenállásnak túlságosan mélyek a gyökerei.
A fonalat szeretném a következőkben részletesebben is felvenni, de néhány kérdést érdemes megelőlegezni: A differenciálatlan fasisztázás (és kommunistázás) ugyanis hihetetlen mértékben erodálja a magyar közéletet. Hiszen, fasisztákkal-kommunistákkal nem tárgyalunk, evidens nem? De mi van, ha a fél ország fasisztának/kommunistának tartja a másik felet? És mi a felelőssége a politikának és véleményformáló értelmiségnek? És hogy fogunk ebből kikecmeregni?

A portfolió adócsökkentésről szóló cikkét is érdemes elolvasni, a lényeg röviden:

Miközben az egykulcsos adó egyre nagyobb népszerűségnek örvend Európában, a közgazdászok az utóbbi időben egyre szkeptikusabb véleménnyel voltak az adófajtáról. Egy friss tanulmány ugyanakkor újabb érvet ad az egykulcsos adó híveinek - ráadásul olyan területen, ami a magyar helyzetben is megfontolandó lehet.
Főleg az egykulcsos adót bevezető országokat bemutató a táblázatot tessék megnézni - és kiguglizni a gazdasági növekedést ott és nálunk. Szívderítő nem lesz, de annál tanulságosabb.

Címkék:


[+/-] A teljes bejegyzés megjelenítése ill. összecsukása

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal