vasárnap, január 20

Humor, politika és Reagan

A humorérzék hasznos és adott esetben többet mutat meg az emberről, mint megannyi pátoszos eszmefuttatás. A politikában is hasznos: agresszív kérdéseket lehet leütni, ki nem mondott gyanúsításokat a helyére tenni – vagy akár teljesen megfordítani egy helyzetet. Nem utolsósorban önbizalmat mutat. Láttatja, hogy a beszélő nem görcsöl, uralja a helyzetet. Itt Ronald Reagan összegyűjtött vicces megnyilvánulásai mentén láthatjuk ezt:



A kivágás tartalmazza az 1984-es elnökválasztás egyik híres riposztját. Reagan meglehetősen öreg volt és politikai ellenfelei nyilván építettek erre és próbálták sugallni az alkalmatlanságát. Ez egy elég kemény taktika, mert nehéz rá válaszolni. Az egészség bizonygatása csak kabátlopási ügybe keveri a jelöltet. Lehet látványosan kocogni menni újságírókkal – vagy egy jó poénnal elütni az egész dolgot. Itt ez utóbbi történt, Reagan ennyit mondott: Nem akarok politikai kérdést csinálni az életkorból és politikai tőkét kovácsolni ellenfelem fiatalságából és tapasztalatlanságából.

Ezt nem csak elnökként tette meg Reagan. Kaliforniai kormányzóként a Berkeley-re látogatott, ahol a hírhedten baloldali berkeley-i diákok néma tüntetéssel tiltakoztak. Néma, megvető sorfalban álltak az egyetemisták – lelkesen utálták a republikánus kormányzót. Reagan nem szólt semmit, végigment a néma sorfal előtt, de miután belépett a tárgyalások színhelyéül szolgáló épületbe, elgondolkodott, kilépett és annyit szólt: Psszt! Aznapra annyi volt a néma megvető sorfalnak...

Címkék: ,


[+/-] A teljes bejegyzés megjelenítése ill. összecsukása

1 megjegyzés:

Anonymous Névtelen írta...

Megelégednék azzal, hogy ha Magyarországon mondjuk legalább 25 évente lenne egy hasonló formátumú politikus...

1/20/2008  

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal