kedd, július 7

Mini Milosevicsek - a szlovák nyelvtörvényről

A szlovák nyelvtörvény a szlovák többségi társadalom jelentős részének kisebbrendűségi érzéseit és a vezető politikusainak cinizmusát foglalja írásba. Ezek az érzések katasztrófába vezethetnek. De helytelen lenne a szlovák nemzet egészét gyalázni, különösképpen Magyarország biztonságos távolságából. A gyalázatos törvény ellen kell fellépni - együtt és összefogásban a szlovák társadalom józan gondolkodóival. Amíg lehet.

A törvény a cinikus szavazatmaximalizáló politikusok és a masszív önértékelési zavarokkal küszködő választók sajátos nászának terméke. Szörnyszülötte.

Ezt a sajátos házasságot, amikor a közpolitika cinizmusa az emberi aljasságot szolgálja ki láttuk már működés közben. Zimbabwe távoli, de jó példa a kisebbség-ellenes uszítás következményeire. Illetve jó példa a rossz példára. De van közelebb is ilyen. Jugoszlávia pontosan ezen az úton indult el húsz éve. Milosevics saját országát és népét tette tönkre. Egy mini-trianon-t rendezett a szerb nemzetnek - koncentrációs táborokkal és tömegsírokkal súlyosbítva.

A szlovák nyelvtörvény is ezen az úton tesz egy lépést. És ha a szlovák nacionalizmus végig megy a milosevicsi úton... Akkor bizony nagy baj lehet.

Komoly félelmek vannak a szlovák társadalom egy jelentős részében a magyarsággal illetve Magyarországgal kapcsolatban. Ezek a félelmek nem utolsósorban a történelmi szempontból friss államiság és önállóság féltéséből származnak. Valamilyen szinten meg is tudom érteni, miért és mitől is félnek ezek az emberek. De a soviniszta nacionalizmus elfogadhatatlan.

Nemcsak nekünk magyaroknak nem. Hanem a szlovákoknak sem.

Ez a gyűlölet ugyanis önveszélyes. Paradox módon a túlhajtott sovinizmus jelenti az egyetlen valós veszélyt Szlovákia számára - nem a magyar irredentizmus. Jugoszlávia, a gyengébbek kedvéért.

És látnunk kell, hogy ez nem egy olyan nagyon bonyolult gondolat. Sokan látják, szlovákok és magyarok is.

Ezt a felismerést mindkét oldalon csak nehezíti az öncélú provokáció. Kifejezetten nem jó ötlet motorra ülni és a kétnyelvű táblák szlovák részét festékkel lefújkálni. Hasonlóan nem jó ötlet a magyarországi szlovákokat bármilyen módon zaklatni. Ez semmilyen nehézséget nem okoz a hatalomban ülő cinikusoknak. Az elvakult sovinisztákat kifejezetten igazolja. A józan hangokat meg ügyesen elnémítja. Arról nem is beszélve, hogy ezek a "bátor" akciók a szlovákiai magyarok életét nehezítik meg.

Az optimális válasz a határozott diplomáciai fellépés mellett a nemzetközi közvélemény tájékoztatása és az együttműködés a szlovák társadalom értelmes gondolkodó többségével.

Egyrészt helyes a magyar kormány részéről a diplomáciai kapcsolatok fagyasztása. Vaddisznókkal nem cseverészünk. Vadembereket nem hívunk el bálozni. Hasonlóan helyes lenne az összes lehetséges csatornákon keresztül mind a nemzetközi diplomáciai közösség, mind a hétköznapi emberek nyelvén megfogalmazni a törvény abszurditásait. Talán haljon meg az a szlovákul nem beszélő szlovákiai magyar, akit Eperjesen kérdezne betegségéről egy magyar doktor?

Érdemes gyűjteni a példákat és közérthető formában a nemzetközi közvélemény számára bemutatni. Tudom sokan nem értik ennek a fontosságát. Pedig itt az ideje, szakítani kell a "a magyar politika régi tradíciójával: a belterjes, provinciális idiotizmussal". Itt az ideje komolyan venni a nemzetközi közvéleményt - és használni a nemzeti célok eléréséhez.

Másrészt, itt az ideje a magyar álláspontot ismertetni a szlovákiai szlovák közvéleménnyel is. Meg kell értetni, hogy nemcsak embertelen, de haszontalan is a kisebbségeket kínozni. Ezzel semmi mást nem lehet elérni, mint a nemzeti sérelmek ébrentartását és felszítását. Meg kell értetni, hogy ezek a rendelkezések csak megnehezítik és megkeserítik a szlovákiai magyarok életét - és pontosan azt teszik lehetetlenné, hogy a magyarok egyenrangú állampolgárokként nyugodtan éljenek Szlovákiában.

Sokat kell írni, magyarul, szlovákul, angolul - és bármilyen nyelven. Nem csak a magyar kormány vagy éppen az ellenzék léphet itt. Hanem a magyar közemberek is. Magyarországon és Szlovákiában egyaránt.

Még lehet, még van értelme.

És persze ezért is kellene egy erős, sikeres Magyarországot építeni. Amivel nem lenne érdemes kekeckedni Mini Milosevicseknek. Sem.

Címkék:


[+/-] A teljes bejegyzés megjelenítése ill. összecsukása

3 megjegyzés:

Anonymous Raymond írta...

Teljesen egyetértek Toryval, és nagyon szomorúnak tartom ezt: http://index.hu/kulfold/hirek/2009/07/07/az_eu_nem_erzi_magat_illetekesnek_a_szlovak_nyelvtorveny_ugyeben/

7/07/2009  
Blogger Tory írta...

Raymond: Valóban nem túlzottan vidító a brüsszeli bürokrácia.

De. De ne valami természetfeletti bölcsesség evilági megtestesüléseként figyeljünk az EU-ra.

Bőven lehet befolyásolni őket tényekkel, ha máshogy nem is, az európai közvéleményen keresztül. Ezért lenne fontos a magyar álláspontot szélesebb körben is ismertetni - erről (is) szól a bejegyzés.

7/08/2009  
Anonymous Raymond írta...

Ó, én semmiképp nem tekintek Brüsszelre, mint a természetfeletti bölcsesség evilági megtestesülésére, sőt:) Brüsszelben az történik, amit elérünk, hogy történjen - ezért is szomorú, hogy ennyire rossz a véleménybefolyásoló képességünk... (ezzel együtt azért lehetne egy-egy nyugati politikus, aki érzékeny a kisebbségeket érő inzulrusokra, akkor is, ha történetesen egy nagyon ósdi fajta kisebbségről van szó, nem pedig egy olyanról, akiket mostanában divat védeni.)

7/09/2009  

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal