szombat, február 2

Kalifornia vita: Huckabee, McCain, Paul, Romney

Érdemes, érdekes megnézni az amerikai elnökjelöltek vitáját. A konzervatívoknak talán érdekesebb lehet látni, hogy miről is vitatkoznak az amerikai konzervatívok. Itt a Ronald Reagan könyvtárban folytatott republikánusok vita felvételei láthatók sorba rendezve:






















Nagyon meglepett egyébként a vitavezetés stílusa. Iszonyatos aránytalanság van az egyes jelöltek rendelkezésére álló beszédidőben. (És Ron Paul-t többször is félbeszakították, noha harmadannyi beszédideje sem volt mint mondjuk Mitt Romney-nak...). Egy kommentelő össze is gyűjtötte a beszédidőket:

Romney: 21:11, during 13 times
McCain: 16:00, during 13 times
Giuliani: 13:50, during 11 times
Huckabee: 12:11, during nine times
Paul: 6:31, during six times

Lehetne jobban is moderálni...

Legfőképpen persze a magyar vonzata miatt érdekes az előválasztás. Jó lenne, ha a magyar jelöltek szélesebb nyilvánosság (nemcsak a tízfős pártelit) előtt kifejtenék az elképzeléseiket? Racionalizálná a közéletet?

A fő előnye nyilván az álláspontok tisztázása lenne és a jobban megválasztható jelöltek kiválasztása lenne - ahogy 2006-ban írtam. A jelenlegi magyar rendszer a kamarillapolitikában járatosaknak ad előnyt - és adott esetben olyan jelöltek jutnak lehetőséghez, akik egyáltalán nem megválaszthatók.

Ugyanakkor az előválasztás furcsa politikai játékot eredményez: Az előválasztáson minden jelölt a saját pártját győzködi a saját konzervatív vagy liberális meggyőződéséről, és tesz kemény kijelentéseket a párt kemény magja meggyőzésének érdekében. Aztán a jelöltség birtokában, az elnökválasztás során kétségbeesetten manőverezik vissza magukat a politikai centrumban...

Címkék: , ,


[+/-] A teljes bejegyzés megjelenítése ill. összecsukása

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal