vasárnap, november 9

Sarah Palin: a bűnbak?

Egy sor fontos, de meg nem nevezett bennfentes szerint Sarah Palin a színfalak mögött is csak áskálódott – és szegény McCain miatta vesztette el az elnökválasztást. Ez így nonszensz.

McCain saját maga és a saját választásai – és a republikános adminisztráció alatt összeeső gazdaság – miatt vesztett november negyedikén. Ha nem politikai ellenfele jobb kampánya miatt. De nem Sarah Palin miatt, az biztos.

Egyrészt Sarah Palin hatása nem annyira negatív, mint ahogy a kiszivárogtatók azt láttatni szeretnék. Sarah Palin nélkül John McCain nulla önkéntessel, nulla pénzzel és nulla lelkesedéssel vehetett volna részt a kampányban. Ki miatt jöttek az önkéntesek? Ki miatt jött a pénz? Az ingyen munka meg a pénz jól jött, a felelősséget meg nem vállaljuk?

Másrészt, mégha olyan negatív is lenne, nem rá vetné ez a legrosszabb fényt. Tegyük fel, hogy Palin nem alkalmas. Sokan, nagyon rendes konzervatívok is írtak erről. Nem szentségtörés az alkalmasságot megkérdőjelezni. Szóval, tegyük fel, hogy Palin nem alkalmas. De ki is választotta Palin-t?

Akkor most ki is a hibás?

A hibás a kapitány. Mindenképpen. Akár jó volt, akár rossz volt Sarah Palin választása a végső felelősség a főnöké, John McCain-é. Mint ahogy az ővé lehetett volna a felelősség az Egyesült Államok politikájáért – akkor is, ha egy kinevezettje zseniális, és akkor is, ha egy embere bukik el. Ne rángassuk elő a másodtisztet. Lehet, hogy hibás volt ő is – de nem lehet a nyakába varrni a választási vereséget.

A teljes őszinteség jegyében meg kell jegyeznem, hogy Sarah Palin-t - a magyar és nemzetközi média nagyjából száz százalékától eltérően - szimpatikusnak találtam és találom. Nem mondom, voltak rossz pillanatok, amikor az ember csak aggódott a jelöltért - és hogy miket fog mondani. És az sem volt teljesen világos, hogy mi volt a jelölés pontos motivációja. Nem volt tökéletes jelölt, és talán más lenne az első választásom.

De ez a bejegyzés nem a szimpátiáról szól. Arról sem, hogy Sarah Palin jó elnökjelölt lett volna. Hanem arról, hogy egyszerre igazságtalan és kontraproduktív őt támadni. Komolyan nem értem: Mi a motiváció?

Így viselkedik egy profi csapat?

Címkék:


[+/-] A teljes bejegyzés megjelenítése ill. összecsukása

1 megjegyzés:

Blogger Tory írta...

November 11-én a Wall Street Journal nagyon hasonlót írt, for the record:

"Let's remember too that the only time Mr. McCain surged ahead -- in the polls, in the volunteers, in the mojo -- was when he picked Mrs. Palin. Before that he and his staff had been flying solo, and they were losing. When the contest returned to the top of the ticket, as presidential campaigns inevitably do, Mr. McCain and his team drove their lead into the ground."

11/13/2008  

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal