szerda, október 22

Bankhitel - és diszkrimináció?

Az RTL Híradójának értesülései szerint csaknem 400 magyarországi település lakóinak házát ezentúl nem fogadja el az OTP ingatlanfedezetként a hiteleknél.

Diszkrimináció?

Sokan ezt gondolják majd. Meg ezt is gondolták korábban. De nincs igazuk.

Korábban már volt erről szó, ugyanazok az érvek most is érvényesek:

A bank nem jótékonysági intézmény: kötelessége gondosan kihelyeznie a pénzét, máskülönben tulajdonosai és hitelezői (vagyis például a betétesek) érdekével szemben cselekedne. És valóban, a hitelezés során szelektál: nem szeret olyan hitelt adni, ahol nem számít arra hogy visszafizetik, és nem ad hitelt alacsony kamatra, ha nincs biztos fedezet. Az állam érvényesíthet szociálpolitikai szempontokat: például kistelepülések segítése, vagy a gyermekek utáni lakásépítési kedvezmény (“szocpol”), de egy banktól ezt elvárni nem érdemes, mert nem ez a feladata.
A bank feladata a biztonságos hitelezés. Ha arra kényszerítjük, hogy hitelképtelen adósoknak hitelezzen - mint ahogy az Egyesült Államokban politikai korrektségből és amatőr társadalom-mérnökségből erre kényszerítették a Fannie Mae Freddie Mac párost – akkor baj lesz. Ezt most már nem olyan nehéz látni.

De akkor hogyan is olvassuk a bank legutóbbi bejelentését?

Az OTP Bank felülvizsgálta ingatlanfedezet-értékelési rendszerét, és úgy döntött, hogy az ország valamennyi településén elfogadja a lakóingatlanokat az ingatlan alapú hitelek fedezetéül. ... A III. kategóriás településekre vonatkozó tiltást most visszavonta a bank.

Címkék:


[+/-] A teljes bejegyzés megjelenítése ill. összecsukása

2 megjegyzés:

Anonymous Névtelen írta...

Jó atyám, aki OTP-betétes az első hír hallatán azt mondta, hogy "Még jó, hogy nem adnak hitelt, na":)

Ezzel együtt ilyet nem szabad mondani, mert kommunikáciüs szempontból rossz, meg teljesen felesleges ezt településre meghatározni - vannak mindenhol olyan ingatlanok, amelyek nem értékesek, és feltehetően mindenhol vannak olyanok is, amelyek értékesek. Nem tiltólista kell, hanem rendes értékbecslés.

10/22/2008  
Blogger Tory írta...

A bank kommunikációjában több furcsa elem is volt...

10/23/2008  

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal