szombat, november 15

Postville

Aktuális és egyszerre nem aktuális Stephen Bloom könyvét ajánlani. Egyfelől, óriási botrány bontakozik ki a könyv témájául szolgáló kóser vágóhíd körül – Wall Street Journal riportokkal és a szövetségi hatóságok részvételével. Másfelől, a téma örök: Hogyan is élnek nagyon – és nem nagyon – különböző emberek együtt?

És ez nem egy könnyű téma. Nagyon egyszerű semmitmondó politikai korrektség vagy egyszerű etnikai alapú gyűlölködésig eljutni. Bloom nem ezt teszi. Végig egyensúlyoz, keresi az igazságát - talán meg is találja, de eközben hitelesen bemutatja a konfliktust.

Bloom könyve szubjektív riport az iowai Postville faluról, az ottani evangélikus keresztények és a lubovicser zsidók egyáltalán nem problémamentes együttéléséről.

Szubjektív a riport, mert nem titkoltan Bloom személyes nézőpontjából mutatja be az eseményeket. Ez – a Salon recenziójával ellentétben - inkább hozzáad, mintsem elvesz a könyvből. Bloom mindkét kultúrát látja – de mint San Francisco-i reformzsidó mindkettőt inkább a kívülálló utazó szemével. Mindkettőt érti és próbálja szeretni, de egyikkel sem tud teljesen azonosulni. Ez a személyes vonal, a nagyvárosi hozzáállás és a falusi élet érdekes kontraszt – és segít is megérteni a városi olvasónak Postville-t.

A személyes hozzáállás segít az egyediből eljutni az általánoshoz. Hogyan alakul ki konfliktus két eltérő, de sokban hasonló kultúra között? Miről szól pénzről vagy vallásról – vagy mélyebb előítéletekről? Kinek van igaza? Lehet-e valakinek igaza?

Ezekre a kérdésekre keres őszintén választ Bloom.

És ez a könyv különösen érdekes Magyarországon. Mert vannak konfliktusaink. Sőt van egy sor olyan konfliktusunk az ország végein, amiről nagyon nehéz képet alkotni. És nagyon jó lenne, ha őszintén, empátiával írnánk ezekről a konfliktusokról. Megpróbálni megérteni mi is zajlik még az ítéletalkotás előtt. Multikulti, politikailag korrekt sablonok és minden szempontból inkorrekt gyűlölködés nélkül. Nehéz, de érdemes megpróbálni.

Bloom könyve ehhez is jó segítség. Meg érdekes olvasmány. Ajánlom.

Címkék:


[+/-] A teljes bejegyzés megjelenítése ill. összecsukása

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal