csütörtök, október 9

A baloldali értelmiség felelőssége

A baloldali értelmiség saját magát járatja le indokolatlan vádaskodásokkal. Ez nem lenne baj. Szabad országban mindenki teljesen szabadon rombolja le a saját szavahihetőségét. De itt nemcsak a baloldali értelmiség hitelessége veszik oda: A tényleges gyűlöletkeltők, a masszívan erőszakos szélsőséges csoportok komoly hasznot húznak a baloldali értelmiség értelmetlen hisztériájából és farkast kiáltozásaiból.

Mert nemcsak a baloldali értelmiség hitele veszik oda ilyenkor, hanem a tényleges szélsőséges beszéd társadalmi elítélése is. Ha Antall József, akinek a szélsőségektől mentes gondolkodására pontosan a kommunista állampárti megfigyelések szolgáltatnak bizonyítékot, fasiszta lehetett a véleményformáló baloldali értelmiségnél, akkor sokan nem fogják komolyan venni az egész csapatot. És lesznek, akik magát a címkét is komolytalannak gondolják.

Az, ahogy Lánczi Andrást jogtalanul – az Élet és Irodalom minimális önkritikája nélkül - meg lehetett támadni az még eggyel növeli az alaptalan vádaskodások amúgy is elképesztően magas számát. A mérsékelt jobboldal tiltakozott (Reakció, Konzervatórium), a baloldal – a tiltakozás közlésén túl - néma maradt. Társadalmi szolidaritás vagy szolidaritás az elvtelenséggel?

Korábban írtam erről:

A baloldali értelmiség annyiszor kiáltott fasiszta veszélyt valós ok nélkül, hogy teljesen elvesztette a szavahihetőségét. A napi politikai célokat követő visítozás nemcsak a baloldali értelmiséget hiteltelenítette, hanem kisebb mértékben a fasiszta veszélyről szóló közbeszédet is. Különösen kínos, hogy Aesopus forgatókönyvét követve, a farkas most ténylegesen is megjelent.

Még különösebben kínos, hogy teljesen látványosan a farkas koma társaságában sem sikerül disztingválni.

Sok minden segíti a szélsőségesek megerősödését. Valós kezeletlen társadalmi konfliktusok, amelyekre leegyszerűsített erőszakos választ lehet ígérni. Gátlástalan napi politikai haszonlesés bármilyen civil erőszak-ellenes fellépés ellehetetlenítésére. És bizony a józan értelmiségi fellépés teljes hiánya a baloldalon…

Emlékezzünk erre is, ha a nemes célokat kitűző Magyar Tarka sikertelenségéről gondolkodunk.

Kinek jó ez?

Címkék:


[+/-] A teljes bejegyzés megjelenítése ill. összecsukása

4 megjegyzés:

Blogger Tory írta...

A teljes nyíltság jegyében: A mesélt, indokolatlan felháborodást keltő történet nem túl meggyőző érv - bármilyen vitában. Személy szerint kihagynám. Kit érdekel mit mondott egy német professzor az amerikai diákélményeiről egy magyar professzornak?

De ez mellékes. Itt sajnos nem egy informális logikai kérdést beszélünk meg...

10/09/2008  
Blogger mborsik írta...

"A tényleges gyűlöletkeltők, a masszívan erőszakos szélsőséges csoportok komoly hasznot húznak a baloldali értelmiség értelmetlen hisztériájából és farkast kiáltozásaiból."

Naná. Csakhogy a tényleges gyűlöletkeltők, a szélsőségesek nem a jobbszélen keresendőek, mint ahogy azt gondolod (ha így gondolod), hanem ott figyelnek a kormányoldalon és a parlamentben.

Így érthető csak igazán az egyébként kristálytiszta gondolatmenet!

10/10/2008  
Anonymous Névtelen írta...

Bocsánat az offért - de meg kell kérdeznem.

Kedves Tory, jómagam/jómagunk is blogspoton logolunk. Emiatt viszonylag kevés látogatónk akad, és még sehol semmilyen ajánlóban nem is vagyunk kinn. Pedig értelme úgy van, ha minél többet olvasnak minket.

Az "ideológiai profilunk" persze más, mint a tiéd. Lehet, hogy ezért egy olyan tiszteletreméltó loggernek, mint neked, nem biztos, hogy megéri kitenni minket ajánlóba. Viszont azért elgondolkodnod érdemes rajta, lehet, hogy éppen így tudunk szinergiát kelteni.

http://iranytu21.blogspot.com/
Légyszi küldj a logunkra valami visszajelzést, akár ha nem, akár ha kiteszel minket. Akkor persze mi is téged. Javaslatokra is nyitottak vagyunk.

üdv: LG

10/16/2008  
Blogger Tory írta...

Kedves LG,

Köszönöm a megjegyzést és a kedves érdeklődést. Megnéztem a blogotokat (ha jól értem többen írjátok) és követni is fogom. Egy kis időt kérnék, hadd lássak még bejegyzéseket Tőletek.

Csak egy megjegyzés: szerintem az olvasottság fontos, de messze nem a legfontosabb. Ez persze lehet csak savanyú a szőlő:) A linkeknél is fontosabb, hogy kiket olvasol szívesen, mint hogy visszalinkelnek rád. De ez nagyon szubjektív, nyilván más szempontok is vannak.

10/17/2008  

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal