kedd, június 24

(Ön)szegregáció

A magyar periférián, a kisebb, legszegényebb falvakban bomlik a törvényesség és a rend. A kommunikációs csatornák nyílásával – és a politikailag korrekt cenzúra csökkenésével együtt - egyre gyakrabban hallunk atrocitásokról, szétvert kertekről, pusztuló falvakról. Mindez tragikus, felháborító és megengedhetetlen. De létezik. Az igazi kérdés: Hová vezet mindez? Mad Max Magyarország lesz?

Nos, nem lesz. Sőt a konfliktusok száma középtávon csökkenni fog. Az atrocitások a mélyszegénységben élő (gyakran cigány) underclass valamint a vele közvetlen érintkezésben levők között zajlik. A hangsúly a közvetlen érintkezésen van. Nincs konfliktus a tizenkettedik kerületben – és az Ormánság homogén falvaiban. És ez a közvetlen érintkezés csökkenni fog az önszegregáció miatt. Középtávon.

Mi magyarok keveset költözünk és főleg abnormálisan keveset költöztünk a szocializmus lakásínséges idejében. Így aztán kevés közvetlen tapasztalatunk van arról, hogyan alakulnak át (és ki) teljesen lakóközösségek néhány év alatt. Ez változik – és változni fog. Már most jelentékeny a mobilitás az igazán problémás vidékeken (kevésbé politikailag korrekten: mindenki elköltözik, aki el tud). És ez a mobilitás csak nőni fog.

Érdemes tehát megnézni az amerikai tapasztalatokat. Segíthet megérteni, mit hoz a nagyobb mobilitás. Amerikában különösen erős az önszegregáció, mert az amerikaiak nagyon gyakran költöznek. És a költözés meglepő mértékig homogenizál; nemcsak bőrszín szerint, hanem akár politikai nézetek szerint is. Az Economist legutóbbi cikkét érdemes erről elolvasni:

Americans move house often, usually for practical reasons. Before choosing a new neighbourhood, they drive around it. They notice whether it has gun shops, evangelical churches and “W” bumper stickers, or yoga classes and organic fruit shops. Perhaps unconsciously, they are drawn to places where they expect to fit in.

For example, someone who works in Washington, DC, but wants to live in a suburb can commute either from Maryland or northern Virginia. Both states have equally leafy streets and good schools. But Virginia has plenty of conservative neighbourhoods with megachurches and Bushites you've heard of living on your block. In the posh suburbs of Maryland, by contrast, Republicans are as rare as unkempt lawns and yard signs proclaim that war is not the answer but Barack Obama might be.

Nos, ez várható nálunk is. Zajlik már az önszegregáció. Az eddigi konfliktusok – különösen a rendfenntartó hatóságok tehetetlensége – megmutatták a megoldást: Ez az önszegregáció. Élj együtt hasonlókkal, zárd ki azokat, akik rendbontók lehetnek. Suba a subához, guba a gubához. Similis simili gaudet.

A szegényebb vidékeken a rendezettebb falvakban vagy a szomszédok, vagy az önkormányzatok megveszik az eladó házakat és - ha nincs megfelelő vevő - lerombolják azt. Vigyáznak a település és a közvetlen környezet homogenitására. Nem szép módon. Nem tudhatják kicsoda miféle és gyakran csak előítéleteikre hagyatkoznak a döntésben. Sok értelmes, értékes és dolgos embert hibásan kizár(hat) ez a rendszer. De a rossz választás – a törvény és a rend hiánya miatt – az egész települést veszélyezteti.

Ez a diszkrimináció - mert gyakran van a fentinek etnikai éle - kiváló lehetőséget biztosít a szemforgató „toleránsak” felháborodására. De ez ne tévesszen meg minket: Ugyanaz működik, csak máshogy a háborgó limuzin liberálisok által frekventált területeken. Itt nincs agresszív önkormányzat vagy szomszédi összefogás. Nincs, mert szükség sincs. Az ingatlanárak garantáltan távoltartják a problémás szegényeket (és egyben a problémamentes szegényeket is).

Azaz, a magyar társadalomban alul és felül egyaránt zajlik az önszegregáció. Alakulnak a problémás vidékek – és alakulnak a rend szigetei is. Törvény és rend nélkül a közvetlen kapcsolat brutális konfliktussá válik. Ezt meg kerüli, aki teheti. Így csökken a közvetlen kapcsolódás, és így csökkennek majd a konfliktusok is.

Középtávon jobb lesz. Kialakulnak a szegénység és a reménytelenség szigetei. Lesznek (ha még nincsenek) falvak és talán városrészek, ahol a rendőrök nappal is félni fognak bemenni. De itt már nem lesz közvetlen kapcsolat más rétegekkel. Mert persze meglesznek a rend szigetek is.

A rossz hír: Hosszabb távon rosszabb lesz. A demográfiai folyamatok világosak. A törvénytelenség szigetei csak nőni fognak. A társadalom elöregedésével a segélyezés lehetőségei csökkennek. A közvetlen kapcsolat ismét egyre gyakoribb lesz. És ezzel együtt a konfliktusok is.

A lehetőség: Lesz egy jó tízegynéhány évünk, hogy értelmes integrációs és munkára ösztönző reformokat elkezdjünk. Eddig tizennyolcat elvesztegettünk. Lesz ez másként most?

Címkék: ,


[+/-] A teljes bejegyzés megjelenítése ill. összecsukása

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal