szerda, június 25

Che, a jóképű tömeggyilkos

Érdemes elolvasni Shimoda írását Che Guevara jelenkori kultuszáról és az írásáról kibontakozó vitát.

Számomra érthetetlen a magyar baloldal vonzódása az argentin forradalmár tömeggyilkoshoz. Évről évre feltűnik egy újabb szerecsenmosdatás, egy újabb kísérlet megmagyarázni miért is áll a nép érdekében munkatáborokat létrehozni, tárgyalás nélkül tarkón lőni másként gondolkodókat vagy túszokat szedni a felszabadítani kívánt elnyomott osztály tagjai közül. Csak én nem értem. Biztos nem vagyok elég haladó? Miért jó szimbólum a magyar baloldalnak egy pszichopata tömeggyilkos?

A magyar baloldali értelmiség csődje, hogy Che Guevara magazin lehetett a Fiatal Baloldal újságja. Gondolom Sztálin bajszos imidzse nem elég trendi – Che pedig kétségkívül a legjobb képű tömeggyilkosok közé tartozik. A baloldali politika csődje pedig a Che fesztivál volt, ahol sikerült egy miniszterelnököt is felmutatni. Aki semmi problémát nem látott egy tömeggyilkos, speciel egy kommunista tömeggyilkos képe alatt ünnepelni. (Mi ez ha nem masszív árokásás abban az országban, ahol százezreket deportáltak Che elvtársai? Mi ez, ha nem félelem- és gyűlöletkeltés?)

Eszem ágában sincs követelni-kérni a Che helyi kultuszának betiltását. A rossz ízlést, a gusztustalanságot vagy éppen a szélsőséges beszédet nem kell betiltani. Rosszul esik, fáj – elsősorban ott, ahol a kommunista terror pusztított. Ahol egy nagyapa nem tért vissza Recskről, ahol egy életen át kellett némán szenvedni és éjszakánként újra meg újra átélni a kínzásokat. De ezzel együtt lehet, mert együtt kell élni egy szabad társadalomban.

Nem az az igazi gond, ha néhány szélsőséges Che „forradalmi módszereit” idealizálja. Hanem az, hogy ez a magyar baloldali politikai és tágabb elit jelentős része számára semmilyen problémát nem okoz.

Címkék: ,


[+/-] A teljes bejegyzés megjelenítése ill. összecsukása

3 megjegyzés:

Anonymous Névtelen írta...

Ebben semmi meglepő nincs. Az 50-es évek nyugati haladó elvtársai Sztálinért rajongtak.

7/01/2008  
Anonymous Névtelen írta...

de még most is :( mit szólnának mondjuk, ha az anyjukat ölnék le? "Na csegavara tökjófejvagy mer tömeggyilkos vagy :D:D:D"

8/13/2009  
Blogger Tory írta...

Ez az egész Che kultusz egy mega-erkölcsi fertő.

És sajnos a szelektív tömeggyilkos csápolás és az ország jelenlegi állapota nem teljesen független egymástól.

8/14/2009  

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal