szerda, január 16

Újraállamosítás? - A szuverén alapokról

Új veszély van: a szabad piacot féltők most éppen a szuverén vagyonalapoktól félnek. Indokoltnak tűnhet az aggodalom: Amíg a nyugati világ tőzsdéi mélyrepülnek, addig soha nem látott összegek, sok ezer milliárd dollár, halmozódik fel ezekben az állami tulajdonban levő alapokban. És a válságban pontosan ezek a (kvázi) állami alapok vásárolják meg (és segítik ki) a megrokkant pénzügyi intézményeket. Újraállamosítják a világgazdaságot? – merül fel a kétely. Ebben az írásban amellett érvelek, hogy ezek az aggodalmak túlzottak.

A fenti aggodalmaskodó gondolatmenet intellektuálisan tiszteletreméltó. A subprime válság kellős közepén, a pénzügyi világot megrázó bejelentések közben mélyebb tendenciákat figyelni már önmagában is értékelendő teljesítmény. Arról nem is beszélve, hogy mennyire tiszteletreméltó a szabadpiaci kapitalizmusért aggódni.

Minden érdeme ellenére gondolatmenet a klasszikus „jövőkutató vakság” tüneteit mutatja. A jövőkutató vakságot a rövid távú tendenciák lineáris meghosszabbításaként írnám le. Ilyen tévedésben volt a leghíresebb jövendölő: Malthus. Egyre több ember, véges termőföld: Adódik a következtetés az éhínségről. Azóta többszörösére nőtt a föld lakossága – és az elhízás világméretű problémává vált. Hasonló sorsra jutott a lótrágyába fulladó New York képét vizionáló lovas kocsikat extrapoláló csapat következtetése is.

Emlékszünk még az Amerika végéről író, a japán világuralomtól rettegő kommentárokra?

Igen, a japánok megvették a Rockefeller Center-t és fél Hollywood-ot. Aztán kiderült jó részét ezeknek a javaknak nem tudják olyan hatékonyan működtetni – és eladták. Adott esetben jókora diszkonttal.

Hasonlóan sok mindent megvehetnek a szuverén alapok. Sőt, ha jó hozamot akarnak, szükségük lehet részvényekre, vehetnek nagyobb tulajdont. De ha értékálló befektetést akarnak, akkor kénytelenek a szabad piaci logikát használni. Ha nem ezt teszik, tönkreteszik a megvásárolt cégeket – és a saját befektetésüket.

Rövid távon jogos az aggodalom, hogy a tulajdont befolyás, méghozzá nehezen nyomon követhető befolyás követi. Érdemes több átláthatóságot követelni, határokat az állami befolyásnak.

De vegyük észre: a szuverén alapok pontosan azért fektetnek be nyugati világ nagy cégeibe mert jó befektetések. És azért működnek jól, azért jó befektetések, mert magánkézben, a szabadpiaci kapitalizmus logikája alapján működnek. Ezt ideig óráig figyelmen kívül lehet hagyni: De hosszú távon a szuverén alapok vagy piaci alapon működtetik a megvásárolt cégeket vagy tönkreteszik őket – és ezzel a szabadpiaci versenytársakat támogatják.

Címkék:


[+/-] A teljes bejegyzés megjelenítése ill. összecsukása

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal